В Пловдив, Бургас и Варна бе представена системата LARIS MLS

17.5.2019 г.

Официалното представяне на единната мултилистинг система LARIS MLS се състоя в София на 24 април, Пловдив- 14 май, Бургас – 15 май, Варна – 16 май тази година.

Събитията бяха организирани от ЛАРИС МЛС и НСНИ, които декларираха своята решителност да работят заедно за утвърждаване и популяризиране на платформата за споделяне на реални оферти за имоти с ексклузивни права.

Мероприятията бяха проведени под формата на обучения за брокери и се радваха на голям интерес и посещаемост от страна на гилдията. Присъстваха представители на агенции за недвижими имоти, банковия и строителния  сектори. Гостите на всяко събитие, ясно показаха своята висока оценка от полезността на обучението, тъй като освен представянето на платформата, се дискутираха редица интересни и фундаментални за успешния бизнес с недвижими имоти теми, свързани с ексклузивните договори, тенденциите за развитие на имотния пазар, регулацията и кадастъра и др.

В един от панелите инж. Александър Лазаров- Изпълнителен директор на МАПЕКС разясни теми, свързани със собственост, регулация, общи устройствени планове, параметри на застрояването, както и услуги, свързани с подпомагане процеса по посредничество при брокерските дейности.

Според Добромир Ганев, Председател на УС на НСНИ, някои от основните характеристики на пазара в настоящия момент включват: забавящ се ръст на цените на жилищни имоти, стабилен пазар в основните големи градове на страната, спад в обема сделки в страната и някои от големите пазари и висока строителна активност на жилищни проекти.

По негово мнение е налице отличен офисен пазар и нисък процент на незаети офисни площи в София, слаб офисен пазар и слаба активност в нови проекти за офисни сгради извън София и Пловдив и продължаващ интерес за наемане от ВРО и IT компании. Що се отнася до пазара на търговски площи, то той към момента се характеризира с добро развитие, както в търговските центрове, така и на градските улици, наситени с търговски обекти, в по-големите градове на страната.

Ирена Перфанова, Заместник-председател на УС на НСНИ и Маноела Маргаритова представител на ЛАРИС МЛС, говориха за основните предимства на изключителното представителство в отношенията брокер-клиент и разясниха многобройните функции на Laris MLS. Направена бе и практическа демонстрация на работата с платформата  за споделяне на оферти за имоти с ексклузивни права.

Г-н Александър Бочев, Заместник-председател на УС на НСНИ представи професионалните правила за участие в Laris MLS, които обхващат задълженията, отговорностите и компетенциите на всеки участник, включително и етичните правила, които трябва да спазва.

В Пловдив като наш партньор се включи фирма СТРОЙКОЛУКС, която инвестира в закупуването на недвижими имоти (парцели и сгради), както и в строителство и въвеждане в експлоатация на нови сгради на територията на Република България. Приоритетните целеви пазарни сегменти, към които компанията е ориентирана, са луксозни апартаментни комплекси (затворен тип), търговски и офис площи, центрове за отдих и релакс.

В Бургас ни подкрепи фирма ГЕОПРОЕКТ ПРИМОРСКО, която предлага услуги в областта на геодезията, кадастъра и регулацията и инвестиционното проектиране.

ПРОГРАМА

13:30-14:00

   РЕГИСТРАЦИИ

14:00-15:00

   Имоти. Собственост. Регулация. Общ устройствен план. Параметри на застрояването – инж. Александър Лазаров, Главен Изпълнителен директор на Мапекс

15:00-15:30

   Тенденции на пазара на имоти – Добромир Ганев, Председател на УС на Национално Сдружение Недвижими Имоти

15:30-16:00

   КАФЕ ПАУЗА

16:00-17:00

  Представяне на платформа за споделяне на оферти за имоти с ексклузивни права – Маноела Маргаритова, ЛАРИС МЛС, Ирена Перфанова, Заместник председател на УС на НСНИ

17:00-18:00

   КОКТЕЙЛ