Увеличават се очакванията за по-голям спад на цените на жилищата в света

24.3.2023 г.
Нова Зеландия, Канада и скандинавските пазари ще бъдат най-силно засегнати, показва проучване на Reuters

Нарастват очакванията за продължаване на спада на цените на жилищата в света. Това показват резултатите от анкета на Reuters сред анализатори на имотния пазар, проведена в периода от 15 февруари до 8 март. Важно уточнение е, че тя е проведена, преди председателят на Федералния резерв Джером Пауъл да заяви миналата седмица, че американската централна банка е готова да повиши основния лихвен процент с повече от очакваното и тя ще остане висока по-дълго, отколкото се очакваше досега. Това изявление ще доведе до ускоряване на понижението на цените допълнително, като най-силно то ще се усети в Нова Зеландия, Канада и скандинавските пазари.

Отслабващото търсене изтри 2.3 трлн. долара от стойността на жилищата в САЩ
Гараж ми дай и жилище не ми търси
Повишаващите се лихвени проценти по ипотечните кредити, след като централните банки покачиха лихвите в опит да ограничат инфлацията, и историческият бум на цените на жилищата по време на пандемията от COVID направиха закупуването на жилища значително по-трудно за хора, които го правят за първи път. Това от своя страна повиши рязко наемите на повечето пазари, което остави общата цена на жилищата много по-висока спрямо последните няколко години.
"Онези пазари, които отбелязаха най-силен растеж по време на пандемията, като Нова Зеландия, Канада, скандинавските пазари, вероятно ще бъдат най-силно засегнати", казва Кейт Еверет-Алън, ръководител на международното глобално жилищно проучване в Knight Frank. Цените на жилищата в Канада и Нова Зеландия, които започнаха да спадат миналата година, се предвижда да регистрират спад от най-малко 20%, показва проучването. Други пазари, където се очаква сериозно понижение, са тези в Австралия - 16%, Германия - 11.5%, и САЩ - 10%

Въпреки това стойността на недвижимите имоти ще остане значително над тази преди началото на пандемията. Сред най-често цитираните причини за това са ограниченото предлагане, влошено по време на пандемията, когато строителната дейност почти спря, и постоянно нарастващото търсене.

"Забавянето на новото жилищно строителство и намаляването на разрешителните за строеж се очаква да задълбочат недостига на жилища в много страни по света, като нарастването на населението продължава да изпреварва растежа на предлагането на нови жилища", обясняват анализатори от JLL пред Reuters. "През 2023 г. се очаква разминаване в строителната продукция, като повечето пазари виждат спад в предлагането", добавят те.

Голямото изключение
Друга анкета на информационната агенция показва, че единственият голям пазар, където очакванията са обратни, е индийският. Строителният сектор е един от най-големите работодатели в страната, а търсенето остава високо.

 

Източник: capital.bg