Слаб ръст на строителството у нас и в еврозоната отчита Евростат

21.7.2023 г.

Продукцията на сектор "Строителство" в Европейския съюз и еврозоната се е увеличила с 0,2% през май спрямо април 2023 г.
Това сочат първоначалните сезонно коригирани данни на европейската статистическа служба Евростат, цитирани от БТА.
На годишна основа (спрямо май 2022 г.) строителството на сгради в ЕС е намаляло с -0,4%, а в еврозоната се е увеличило с +0,1%.
В България през май 2023 г. е отчетено повишение на обема на строителството с един процент спрямо предходния месец, показват сезонно коригираните данни на Евростат.
През първото тримесечие на годината у нас e регистриран спад на производството в сектор "Строителство" - с 0,7% спрямо последното тримесечие на 2022 г.
През май тази година при гражданските инженерни проекти в еврозоната е отчетено повишение с +0,1% спрямо април, а при строителството на сгради с +0,4%
Във всички страни от ЕС гражданските инженерни проекти се увеличават с +0,4%, а строителството на сгради с +0,2%.
Най-сериозно увеличение на производството в сектор "Строителство" през април на месечна основа сред страните от ЕС, за които са налични данни, е регистрирано в Словакия (+5,5%), Румъния и Словения (+3,7%), следвани от Нидерландия (+3,6%). Най-сериозен спад е отбелязан в Белгия (-2,8%), следвана от Австрия (-2,5%) и Унгария (-1,7%).
На годишна основа през май 2023 г. при гражданските инженерни проекти в еврозоната е отчетено повишение с +2,7%, а при строителството на сгради е регистрирано понижение с -0,3%.
За същия период при гражданското строителство в ЕС е регистрирано годишно повишение с +3%, а при строителството на сгради е отбелязано понижение с -0,9%.
Сред страните от ЕС, за които са налични данни, най-голямо годишно повишение на производството в сектор "Строителство" е отчетено в Словения (+24,6%), Румъния (+10,6%) и Испания (+7,1%).
На другия край, сред страните с най-голямо понижение на строителната продукция, са Унгария (-12%), Италия (-6,5%) и Швеция (-6,3%).

 

Източник: profit.bg