Прогноза: Лихвите по ипотеките ще растат през 2023 г., цените на имотите ще се успокоят

27.3.2023 г.

Финансисти също прогнозират, че едва ли ще има осезаем спад на сделките и цените на жилищата през 2023 годинаа, тъй като хората масово искат да спасят спестяванията си от инфлацията, като традиционно за България  предпочитат да инвестира в недвижими имоти. 

Въпреки бума на ипотеките у нас, които през миналата година стигнаха рекордните 16,443 млрд. лв., се оказва обаче, че само 2,3% от домакинствата у нас живеят в жилище с ипотечен кредит при 80% в Нидерландия. 

Съотношението между общия обем на ипотечните кредити и брутен вътрешен продукт (БВП) достига 11,6% през 2022 г. при средно 40% в Европа, което е още един показател, че ипотечният пазар у нас все още не е твърде развит. Съотношението на инвестициите в жилища  спрямо БВП у нас също е под средното ниво в ЕС и достига едва 2,4%.

Още по-стряскащи са данните за наемите - едва 2,4% от българските домакинства живеят в жилище на пазарен наем.

Живеем в по-тесни жилища от европейците
Данните на статистиката показват още, че българите живеят предимно в собствени, но по-тесни жилища от хората в останалите страни в ЕС. Средното жилище в България е с 18 кв. м по-малко спрямо средното равнище в Европейския съюз. Като се има предвид, че една стандартна стая е с площ от 13-14 кв. м, това означава, че средностатистическото българско семейство разполага с една стая и половина по-малко от средното ниво в Евросъюза, сочат сметките.

Данните на статистиката обаче показват една нова тенденция - строим все повече и по-широки къщи за сметка на жилищните кооперации. Новопостроените къщи са 81.3% от всички въведени в експлоатация жилищни сгради, следвани от жилищните кооперации (13.0%) през четвъртото тримесечие на 2022 г.

Все още у нас обаче най-висок е делът на новопостроените жилища с две стаи (35.5%). Следват тези с три стаи (34.8%), а едностайните  жилищата са едва 4.8%.

Общата полезна площ на новопостроените жилища също расте. През четвъртото тримесечие на 2022 г.  тя е 631.5 хил. кв. м, или с 19% повече в сравнение със същия период година по-ранона.  Жилищната площ също се увеличава  с 18.7% и достига 494.0 хил. кв. метра. Същевременно средната полезна площ на едно новопостроено жилище нараства от 97.8 кв. м през четвъртото тримесечие на 2021 г. на 110.6 кв. година-по късно.

 

Източник: manager.bg