Представяне на Единна Мултилистинг Система - Laris MLS и практическо обучение за брокери на недвижими имоти в София

25.4.2019 г.

На 24 април 2019 г. в Бизнес център „Капитал Форт“- София, се състоя първото официално представяне на единната мултилистинг система Laris MLS. На събитието Ларис МЛС и НСНИ декларираха своята решителност да работят заедно за утвърждаване и популяризиране на платформата за споделяне на реални оферти за имоти с ексклузивни права.

Мероприятието се проведе под формата на безплатно обучение за брокери и получи голям интерес от страна на гилдията. Присъстваха повече от 180 души - представители на агенции за недвижими имоти, банковия и строителния  сектори. Гостите оцениха високо полезността на събитието, на което освен представянето на платформата, бяха презентирани и разисквани интересни и фундаментални за успешния бизнес с недвижими имоти теми, свързани с регулацията и кадастъра. Те бяха представени от инж. Александър Лазаров- Изпълнителен директор на Мапекс АД, а за тенденциите на пазара на недвижими имоти, говори председателя на УС на НСНИ Добромир Ганев. В обучителната част инж. Лазаров засегна въпроси като собствеността, регулацията, общи устройствени планове, параметри на застрояването, както и услуги, свързани с подпомагане процеса по посредничество при брокерските услуги.

Според Добромир Ганев, някои от основните характеристики на пазара в настоящия момент включват: забавящ се ръст на цените на жилищни имоти, стабилен пазар в основните големи градове на страната, спад в обема сделки в страната и някои от големите пазари и висока строителна активност на жилищни проекти.

По негово мнение е налице отличен офисен пазар и нисък процент на незаети офисни площи в София, слаб офисен пазар и слаба активност в нови проекти за офисни сгради извън София и Пловдив и продължаващ интерес за наемане от ВРО и IT компании. Що се отнася до пазара на търговски площи, то той към момента се характеризира с много добро развитие, както в търговските центрове, така и на големите градски улици, наситени с търговски обекти.

Други тенденции са свързани с активни миграционни процеси към София, Варна, Пловдив и Бургас, поради значителните икономически дисбаланси в различните райони в страната. И все още много добрите условия по ипотечните продукти на банките.

Ирена Перфанова, Заместник-председател на УС на НСНИ и Маноела Маргаритова представител на Ларис МЛС, говориха за основните предимства на изключителното представителство в отношенията брокер-клиент и разясниха многобройните функции на Laris MLS. Направена бе и практическа демонстрация на работата с платформата  за споделяне на оферти за имоти с ексклузивни права.

По същество МLS (Multiplate Listing Service), представлява инструмент, подпомагащ сътрудничеството между брокери при предлагане на имоти. Те получават единна система за събиране на пълна и достоверна информация за имотите, които предлагат. Предоставяща им пакет от услуги, позволяващи да намерят подходящи, напълно реални оферти за своите клиенти, предлагани от други брокери, както и да достъпват и разпространяват информация и от своя страна.

 

ПРОГРАМА

13:30-14:00

   РЕГИСТРАЦИИ

14:00-15:00

   Имоти. Собственост. Регулация. Общ устройствен план. Параметри на застрояването – инж. Александър Лазаров, Главен Изпълнителен директор на Мапекс

15:00-15:30

   Тенденции на пазара на имоти – Добромир Ганев, Председател на УС на Национално Сдружение Недвижими Имоти

15:30-16:00

   КАФЕ ПАУЗА

16:00-17:00

   Представяне на платформа за споделяне на оферти за имоти с ексклузивни права – Ирена Перфанова, Заместник председател на УС на Национално Сдружение Недвижими имоти

   Демонстрация на LARIS MLS – Маноела Маргаритова, ЛАРИС МЛС

17:00-18:00

   КОКТЕЙЛ