Предлагането на жилища среден и висок клас в София расте, но търсенето още е по-голямо

14.2.2023 г.
Предварителните договори за жилища в строеж с клауза за индексация на крайната цена не са се наложили на пазара

Предлагането на жилища средновисок и висок клас в София е нараснало през второто полугодие на 2022 г., а броят на жилищата в активен строеж също се увеличава, но тенденцията за дефицит на жилища в сегмента, които да отговарят на повишените критерии на купувачите, се запазва, сочи доклад на консултантската компания Colliers International.

През втората половина на 2022 г. се регистрира ръст от 8% в предлагането на средно висок и висок клас жилища, с което броят на жилищните единици в сегмента достига 14 320. В същото време броят на жилищата в активен строеж e почти 4000, което е увеличение с 5% спрямо първата половина на годината.

При проектите в строеж се запазва тенденцията за пo-големи пространства за общо ползване (хол и трапезария), както и за обособяване на работно помещение, партерна тераса или двор/градина към имота.

Волатилността в цените на строителните материали е започнала да намалява към края на годината, а веригите на доставки да се нормализират. Тенденцията за задържане на продажбите в проекти в строеж обаче все още е валидна поради продължаващата предпазливост на строителните предприемачи, сочат наблюденията на консултантите.

Предварителните договори за жилища в строеж, които включват клауза за индексация на крайната цена, дължима от купувача, не са се наложили на пазара и остават по-скоро изключение, отбелязва Colliers.

 

Източник: investor.bg