Нараства търсенето на жилища в курортите

17.5.2023 г.
В службата по вписванията в Златоград само за три месеца са регистрирани 31 сделки, което е ръст с 24% на годишна база

Голям е интересът към къщи в близки до границите населени места

Най-голям е ръстът в Ивайловград

Край Кърджали купуват хора, които изкарват пари в чужбина

Нараства търсенето на ваканционни имоти в курортите и на къщи в населени места близо до границите на страната, показват данни на Агенцията по вписванията. Най-голям ръст на сделките с имоти през първото тримесечие на годината спрямо същия период на миналата има в района близо до границата с Гърция. Но ръст на реализираните покупки има и в селища край границите с Турция, РС Македония, Сърбия и Румъния, както и в планински и морски курорти.
През първото тримесечие на годината най-голям ръст на сделките има в службата по вписванията в Ивайловград. От януари до март 2023 г. там са регистрирани 34 покупки на имоти, което е увеличение със 143% спрямо същия период на миналата година, показват данни на Агенцията по вписванията. Ивайловград е край границата с Гърция, но е близо и до границата с Турция.
Много голям ръст има и на сделките с имоти в района на Свиленград. За три месеца в службата по вписванията в града са регистрирани 345 сделки, което е увеличение с 16,6% на годишна база. Свиленград също е близо до границите с Гърция и Турция.
Жилища на юг от Кърджали купуват предимно хора, които изкарват пари с работа в чужбина. След няколко години работа зад граница хората от региона могат да купят къща за близките си, които живеят в България. Някои пък купуват къщи с идеята, че след години ще се върнат в родината. В службата по вписвания в Ардино за три месеца са регистрирани 29 сделки с имоти, което е увеличение със 107% на годишна база. Ардино е на второ място по ръст на покупките на имоти след Ивайловград.
В службата по вписванията в Златоград само за три месеца са регистрирани 31 сделки, което е ръст с 24% спрямо същия период на миналата година. Златоград също е близо до гръцката граница. Ако човек има къща в района може само за няколко часа да стигне до гръцкото море. Освен това в Златоград има много хубави стари къщи и прекрасна природа.
В района на Гоце Делчев също има голямо търсене на имоти. Само за три месеца в службата по вписванията в града са регистрирани 361 сделки, което е ръст с 11,4% на годишна база. В Момчилград пък са регистрирани 121 покупки на имоти, което е увеличение с 11 на сто.
В службата по вписванията в Елхово, което е близо до турската граница, за три месеца са регистрирани 193 покупки на имоти, което е ръст с 31,3% на годишна база. В Тополовград също има увеличение на продажбите, макар и да е по-малко - с 3,7%.
Раздвижване на пазара на имоти има и в райони край другите граници на страната. Например в Трън, който се намира край границата ни със Сърбия, за три месеца има 44 сделки, което е увеличение с 91,3% на годишна база. В службата по вписванията в Кюстендил има ръст на сделките с 6,9% и за три месеца са регистрирани 342 продажби. Увеличение на покупките на имоти има и в Оряхово (+6,2%) и Свищов (+10,6%), които са на река Дунав.
Освен в райони край границите, ръст на сделките с имоти има и в редица курортни селища. Например в службата по вписванията в Разлог само за три месеца за регистрирани 660 сделки, което е ръст с 11,3% на годишна база. В Разлог регистрират и сделките с имоти в Банско, Добринище и село Баня. В Смолян пък, където регистрират и сделките в Пампорово, има 251 продажби на имоти за три месеца, което е ръст с 21,8%. В Девин увеличението на покупките на имоти е с 15,3% до 83 сделки за едно тримесечие.
От морските курорти най-голям е ръстът на регистрираните сделки в службата по вписванията в Несебър.
От морските курорти най-голям е ръстът на регистрираните сделки в службата по вписванията в Несебър, където регистрират и продажбите в Слънчев бряг - за три месеца сделките са 1524, което е увеличение с близо 6 на сто. Несебър е на четвърто място по брой на реализираните сделки след София, Пловдив, Варна и Бургас.

Източник: trud.bg