Ирена Перфанова: Цените на имотите у нас растат плавно, пазарът се движи на вълни

19.6.2023 г.
Има по-голямо търсене на многостайни апартаменти, каза зам.-председателят на Национално сдружение "Недвижими имоти"

Пазарът на имоти в България се движи на вълни. Към момента цените на имотите у нас продължават да растат плавно, като в бъдеще ще задържат своята стойност. Ще има нови спадове и пикове на цените. Това коментира заместник-председателят на Национално сдружение "Недвижими имоти" Ирена Перфанова пред Bulgaria ON AIR.
Независимо от скока на цените, стойността на имотите у нас продължава да расте плавно. Имотите в България продължават да бъдат едни от най-евтините в Европа, посочи гостът.
„Вторичният пазар започва да се увеличава, на пазара се появяват добре направени имоти с обзавеждане на доста високи цени. От началото на годината цените са скочили с 3-5% на места. Има и имоти, чиито цени не са се повишили“, отбеляза събеседникът.
Перфанова отчете, че се наблюдава тенденция имотите да се задържат за по-дълго време на пазара. Има и по-голямо търсене на многостайни апартаменти и такива с тераси и гледки.
"Не всички клиенти търсят голямата площ, а по-скоро функционално разпределение. Може да е по-малка стаята, но да има обособеност. Повечето индивидуално пространство в жилището е по-търсено. Наличието на метро също оказва голямо влияние при покупката на жилище", подчерта Перфанова. 
Гостът отбеляза, че в исторически план златото и недвижимите имоти се оказват най-стабилното убежище за паричните ни средства. Тя очаква недвижимите имоти в бъдеще да задържат своята стойност и прогнозира нови спадове и пикове на цените. 
Очакванията до края на годината не са за драстично покачване на цените на недвижимите имоти. Очаква се плавно покачване на лихвените нива, което да не оказва стряскащо влияние на пазара.
Ирена Перфанова коментира и друга тенденция. Живеещи в чужбина българи масово купуват имоти в България за бъдещи нужди.
„Купуват се имоти от българи зад граница у нас от много дълги години. Към момента трендът продължава. За българите това е нормален процес - да инвестират в собствената си държава. Ясно е, че парите, които са изкарали навън, имат друга стойност у нас. И за тях това е по-допустимо", обясни гостът. Някои от сънародниците ни ги купуват, за да живеят в тях, като се завърнат у нас. Трети купуват имоти за своите деца, а четвърти - с чисто инвестиционна цел и "слагат ключа" на жилището.
По думите ѝ е много хубаво да привличаме чуждестранните инвестиции в България и трябва да приветстваме сънародниците ни, които искат да инвестират парите си в имоти у нас.
"Не смятам, че те са толкова голямо количество, че биха променили цените на пазара на недвижими имоти. По-скоро високите цени са заради ограниченото предлагане, а хората не намират правилния момент и логика да си препродадат жилищата. Какво ще правят с тези средства? Лихвените проценти по депозитите в банките са изключително ниски и хората са предпазливи", посочи Перфанова.
"В България стандартът за ново строителство е жилищата да се продават на шпакловка и замазка. Клиентите ги купуват в този вид. Дали те ще се ангажират да ги завършат, това зависи от всеки един купувач“, каза Перфанова.

 

Източник: investor.bg