Интервю на Председателя на НСНИ Добромир Ганев пред Bloomberg TV Bulgaria

22.8.2022 г.

Ваканционните имоти по морето регистрират невероятен ръст в цените си. В Несебър, например, има повече сделки, отколкото в големите областни градове. Ръстът в последните две тримесечия е над 100%. Купувачите са българи. Част от тях са хора, които могат да работят отдалечено и инвестират, работят, а освен това отдават имота и под наем. За първи път видяхме компании, които закупиха жилища на морето, за да ги използват за социални програми за служителите си. На пазара на недвижими имоти в България като цяло не се очаква драстична промяна до края на годината. Считам, че ще има спадове на ръстовете. Това каза Добромир Ганев, председател на Национално сдружение „Недвижими имоти“, в предаването „Клуб Investor” с водещ Ивайло Лаков.

Пазарът на недвижими имоти в България все още е в инерция и не виждаме толкова рязко понижаване на интереса. Едва ли ще видим такова изобщо. За първото тримесечие на годината данните показват ръст от 10% на цените, но при охлаждане на обема от сделки, свързани основно с опасенията от увеличаване на лихвите по кредити, ще видим и спад.

„От 2014  година насам бележим постоянен ръст на пазара, а 2021 година беше рекордна по отношение на обема сделки. За първи път станахме свидетели на по-масова покупка от българите на втори дом. Хората не се разделяха с градската си собственост, но закупуваха къща или парцел в близост до големия град. Тази тенденция продължава все още ”, посочи Ганев и допълни, че сигурността е фактор номер едно, когато си купуваш дом.

Лихвите по ипотеките започнаха да се вдигат плавно и това е основният фактор, който възпира хората да вземат кредит.

В повечето градове в страната ни все още броят на разрешенията за строеж се увеличава, но инвеститорите изчакват, за да се ориентират на каква цена да извадят продукта си за реализация. Това повлия на цените на старото строителство и тук се регистрира по-висок ръст в цените, отколкото на новото строителство. В последните три-четири месеца старото строителство се радваше на изключителен интерес.

Сделки „на зелено” вече се сключват много рядко, след като наблюдавахме едностранно увеличаване на цената по сключени договори или връщане на депозирани средства без неустойка. Тези  договори са доста сложна материя, подчерта събеседникът.

Наемният пазар беше най-засегнатият пазар в имотния сектор в световен мащаб – включително и в България, от здравната криза в последните две години поради по-малкото пътувания на туристи. Имотите в платформата Airbnb не беше възможно да бъдат запълвани. Академичната общност също си остана вкъщи, а когато говорим за офис площи – компаниите също свиха своите използваеми площи, обясни Ганев.

Целият разговор може да гледате във видеото ТУК:  https://bit.ly/3QRanUK

източник: НСНИ