Гърция удвои инвестицията в имот срещу "златна виза"

6.1.2023 г.
Новата минимална стойност от 500 хил. евро влезе в сила в началото на годината

От януари 2023 г. Гърция повиши минималната стойност на инвестицията в имот, изисквана по програмата ѝ „Златна виза“, една от най-популярните по рода си за богати чужденци, които искат да се сдобият с местожителство в Европа. Сумата беше удвоена от 250 хил. на 500 хил. евро, пише списание Forbes.

Новата минимална стойност в момента на покупката ще се прилага за единичен имот в северната част на страната, централните и южните квартали на Атина, островите Миконос и Санторини и община Солун.

Предишната минимална стойност от 250 хил. евро ще бъде запазена за останалата част от страната. Програмата „Гражданство срещу инвестиция“ или „златна виза“ позволява на граждани на трети страни да се сдобиват с местожителство в Гърция, ако инвестират в недвижим имот и отговарят на конкретни условия.

Решението, което беше одобрено от парламента в края на декември, е мотивирано от факта, че според премиера Кириакос Мицотакис инвеститорите, купуващи гръцки имоти, особено в Атина и други популярни дестинации, изтласкват гърците от пазара и повишават цените на наемите.

Мицотакис допълни, че новите поправки целят да направят имотите по-достъпни за гръцките граждани.

Чужденци, които вече са получили постоянно местожителство чрез инвестиция, могат да го възобновят, ако докажат, че все още притежават имота.

„Златната виза“ се издава до два месеца след подаването на заявлението и допълнителните придружаващи документи.

Крайният срок е 31 декември 2023 г. за хора, които вече са кандидатствали и са в процес на закупуване на имот в райони, където лимитът на инвестицията не е променен.

Треска за „златни визи“

Търсенето на гръцки „златни визи“ нараства главоломно – сумата на чуждестранните инвестиции в имоти е достигнала 414,4 млн. евро през второто тримесечие на 2022 г., ръст с 67 на сто спрямо същия период на 2021 г.

Гръцкият вестник „Катимерини“ съобщи, че една трета от сделките с имоти в Гърция в последните години са свързани с покупки, направени конкретно за придобиване на „златна виза“.

 

Източник: investor.bg