Дигиталните двойници и AI чертаят бъдещето на "Мапекс"

31.7.2023 г.
Александър Лазаров, изпълнителен директор на "Мапекс"

Как се разви бизнесът на "Мапекс" през 2022 г.? Кои са големите ГИС проекти, по които продължавате да работите през тази година?

2022 беше интересна и добра година, през която се случиха няколко големи проекта. Започна развитието на новата информационна система на Агенцията по геодезия, картография и кадастър, която ще е готова до края на годината. Напоследък все по-често работим и в сферата на доставка на ГИС решения за ВиК сектора. Миналата година завършихме проекти за ВиК операторите в Сливен и Пловдив. Тази година в партньорство със "Сейдж Ей Ай" изпълняваме проект във ВиК - Бургас. Сред основните ни клиенти са и доста общини - през 2022 г. направихме географски системи на Смолян, Хасково и Радомир, а също така продължихме работата си по Долни Дъбник, Шумен, Самоков и София. Реализирахме много интересен проект с Министерството на отбраната - електронен геопространствен регистър на военните паметници.
Интересното е, че се появяват повече нови играчи на ГИС пазара, които разработват приложения, базирани на отворен код. Оказа се обаче, че за да можеш да създадеш устойчиво решение, е необходимо да имаш много повече познания от това, което дават продуктите с отворен код. Затова въпреки новопоявилите се конкуренти според мен тези, които търсят наистина добри решения, не бива да изпадат в заблудата, че евтините и скалъпени приложения ще бъдат ефективни за техния бизнес. Ние развиваме професионализъм в областта на управлението на територията и разработването на софтуери в тази насока повече от 30 години.

Какви иновативни услуги въведохте в "Мапекс" през изминалата година?

- Една от иновативните услуги е създаване на 3D модел на сграда или съоръжение, използвайки лазерен скенер. Няма друга технология, която с такава висока точност и прецизност да направи подобен дигитален двойник на оригинала. Това позволява впоследствие проектантските дейности по изграждането или реконструкцията на обекта да бъдат значително облекчени.

Другото направление е създаване на фотографски изображения на територията с различни видове дронове и самолети. От тази година се снабдихме с нов самолет, който може да лети и над населени места, тъй като е изключително лек и не крие риск от падане. С новото летателно средство цената на крайния продукт също ще бъде значително намалена.

А какви са основните предизвикателства в сферата на ГИС решенията?

- С нетърпение очакваме да видим как изкуственият интелект ще повлияе на ГИС сектора. Доста от големите ни проекти приключват в края на тази година и имаме намерение да започнем експерименти с AI в сферата на географските информационни системи. На второ място, в геодезическата част от работата ни се появиха устройства, които позволяват изграждането на така наречените дигитални двойници на градовете и създаване на една изключително реалистична представа за населените места и територията. Комбинацията на тези методи с ГИС и представянето им в интернет пред отделните администрации и клиенти е нещо, в което ни предстои да навлезем по-дълбоко.

В заключение - върху какво залагате в бизнес развитието си и каква се очертава 2023 за "Мапекс"?

- Много от IT фирмите в България работят като аутсорсинг компании. Нашата философия е по-различна - искаме да създаваме и наши продукти, които да са в основата на компанията и да бъдат нейна гравитационна сила. По тази причина разработихме поредица от собствени решения: платформата Laris за автоматизиране дейността на фирмите за недвижими имоти; софтуери за енергийна ефективност; решението Zigo, насочено към управлението на автопаркове и маршрутизацията и управлението на доставки. Перспективите за "Мапекс" през 2023 г. изглеждат добре, поне от анализите, които правим, и се надяваме всички проекти да приключат успешно.

Източник: capital.bg