Брокери отчитат 30% спад на запитванията за покупка на жилище в София

13.6.2023 г.
При сключените сделки понижението е по-ограничено - 15%

Активността на пазара на жилищни имоти в София в началото на 2023 г. се забавя, като това е най-видимо при броя запитвания от страна на купувачите. По обобщени данни на всички агенции, част от Realto Group, спадът в запитванията е над 30%, но при реално сключените сделки той е само 15%, защото купувачите са по-мотивирани, съобщават от компанията за луксозни имоти Unique Estates.
Друга промяна, която отчетливо се вижда на пазара през април и май, е свързана с ипотечните кредити. След по-голямото напрежение от първите месеци на 2023 г., в момента купувачите са по-скоро разумни, отколкото притеснени. Това се вижда и в дела на сделките с кредит, които за първите пет месеца на годината са 55% от всички.
В луксозния сегмент се търгуват трофейни имоти и такива, които могат да запазят стойността на парите. Традиционно луксозният сегмент се повлиява значително по-слабо от икономическите промени. Затова нито ръстовете, нито спадовете са рекордни, отбелязват от компанията.

Цени по квартали в София

Ръстът на цените в отделните квартали на столицата е видимо различен – тенденция, която се задълбочава с времето. Средно цените са нараснали с не повече от 100 евро за кв. м, като измененията са в рамките на статистическата грешка.

В кварталите, където няма ново строителство, за сделките на вторичен пазар ръстът е съвсем малък. По-значим е той в новите квартали, където се задейства принципът на снежната топка – появяват се нови проекти с по-високо качество, те привличат интерес към района, а интересът води до покачване на цените. Този ръст има пряка връзка с етапа на строителство на проекта – цените се увеличават с приближаването до разрешение за ползване, независимо от външните фактори.

Наеми

Наемният пазар в столицата е във все по-добра фаза – тенденция, която се забелязва още от началото на 2023 г. Той не само възстанови нивата отпреди кризите, но и демонстрира извънреден интерес. Една от причините е ръстът в цените на недвижимите имоти в едно с очакването за покачване на лихвените проценти. Покачването на наемните нива на апартаментите е над 10% от началото на годината. Така на практика изпреварват инфлацията, но независимо от високите цени търсенето надвишава предлагането. Ограниченото предлагане на жилища и ниските нива на безработица са основание да очакваме ръст и през следващите месеци.

Възвръща се интересът от страна на инвеститори за покупка на сгради с цел менажиране. Избират се основно нови проекти, където с комбинация между краткосрочни и дългосрочни наемодатели може да се постигне доходност от отдаване под наем между 3 и 5%.
Отстъпки

Брокерите отчитат за първи път над 50% сделки с договорени отстъпки и 15% ръст на ексклузивните договори за продажба, което се тълкува като поредно доказателство, че продавачите не очакват сделката да се случи лесно и бързо. Имотите, които са обявени на пазарна цена, се продават в срок до 3 месеца, а тези на по-висока - за над половин година. Отстъпките са до 5% от първоначално обявената цена.

Кредити

С налични средства продължават да се сключват половината сделки на пазара, сочат обобщените данни на агенциите от Realto Group. Средно 54% от всички покупки от началото на годината са с външно финансиране. Сумите по кредитите нарастват като резултат от по-високите ценови нива на имотите. Темпът за покачването на лихвените нива у нас е значително по-бавен от очакваното, което е предпоставка за запазване нивата на търсене. Размерът на средния кредит отчита ръст с около 20% спрямо същия период през 2022 г. Средното самоучастие е около 30% от стойността на жилището.

В луксозният сегмент 65% са с лични средства.

„Този сегмент ще продължава да расте. В Unique Estates повечето ни клиенти в него са българи, живеещи в чужбина, които ни се доверяват за цялостно управление на имотите им в дългосрочен план“, споделя Весела Илиева, управляващ партньор на Unique Estates.

Източник: investor.bg