Търсенето и предлагането на жилища в София се разширява отвъд южните квартали

19.11.2019 г.
През третото тримесечие се наблюдава засилен интерес към северните и западните райони на столицата, констатира имотна компания

90% от сключените сделки с имоти в София през тази година са за жилища ново строителство, сочат данни на Bulgarian Properties. Периметърът на търсене и предлагане се разширява и това е довело до по-голяма активност във всички райони на София, допълва компанията в свой анализ за жилищния пазар през третото тримесечие. Тя констатира също засилен инвестиционен интерес към западните и северните квартали в столицата благодарение на метрото и наличието на терени за развитие на нови проекти. 

Средната цена на квадратен метър на продадените жилища в София отбелязва лек спад през периода до 1088 евро на кв. м спрямо 1090 евро на кв. м през същия период на миналата година.

Средната крайна покупна цена на жилищата в София обаче леко се покачва до 89 307 евро спрямо 86 260 евро през третото тримесечие на миналата година. През последните няколко години тя се движи около 90 хил. евро с изменения около тази сума в зависимост от това какъв тип жилища преобладават в покупките през даденото тримесечие, сочи докладът на компанията.

Задържане на цените на жилищата, увеличаване на продажбите и рекордно добра достъпност на имотите са сред основните характеристики на жилищния пазар в София, които откроява Bulgarian Properties в доклада си. Тя констатира също стабилизиране на обема на ново строителство и по-умерено нарастване на новоиздадените разрешения за строеж на нови жилищни сгради и по-умерено нарастване на обема на новоотпуснатите жилищни кредити. 

“Още в началото на тази година имотният пазар в столицата превключи на по-висока скорост и тази тенденция се запазва и до момента, като последното тримесечие ще бъде особено силно за пазара”, обобщава тенденциите Полина Стойкова, изпълнителен директор на Bulgarian Properties.

“Темпът на нарастване на цените на имотите очаквано затихна и на практика през тази година имаме непроменени цени на база реално сключени сделки. В допълнение към стабилните цени всички фактори, които влияят върху пазара, са силно положителни и резултатите от това са силен пазарен подем и положителни перспективи за развитие и през следващите години“, допълва тя.

Достъпност

Показателят за достъпност на цените измерва съотношението на цената на жилищата на квадратен метър към средната месечна заплата в столицата, като показва колко месечни заплати са необходими за покупката на един квадратен метър.

За второто тримесечие на 2019 г. стойността му достига ниво от 1,23, което означава, че са нужни 1,23 средни софийски заплати за покупката на един квадратен метър. Това е най-ниската стойност, измерена през последните десет години. Това се дължи едновременно на забавянето на ръста на цените и на продължаващо нарастване на доходите, казва се в доклада на Bulgarian Properties.

Коефициентът за достъпност е далеч под пиковата си стойност от 2008 г., когато се изискваха 3,5 месечни заплати за покупката на един квадратен метър жилищна площ в София.

Жилищно кредитиране

По отношение на ипотечните кредити имотите в момента са най-достъпни в цялата история на жилищното кредитиране в България, тъй като лихвените проценти по кредитите са на исторически най-ниските си нива - средно около 3% за третото тримесечие на 2019 г. Очаква се тези нива да се запазят и през следващата година, отбелязва Bulgarian Properties.

Обемите на новоотпуснатите жилищни кредити продължават да нарастват и през третото тримесечие достигнаха над 900 млн. лв., което е сравнимо с показателите от 2007/2008 г. Но към момента икономическата ситуация е много по-различна, брутният вътрешен продукт е значително по-голям и като дял от него новоотпуснатите жилищни кредити са под 3%, докато през 2007/2008 обемът им надвишаваше 6% от БВП, казва се в доклада.

За деветте месеца на 2019 г. новоотпуснатите ипотечни кредити са нараснали с около 4,2% на годишна база, което е под нивата на покачване от предходните години и е по-скоро умерено нарастване, следващо темпа на икономически растеж, пише Bulgarian Properties.

Ново строителство

Издадените нови разрешения за строеж на жилищни сгради в София през 2019 г. за първите девет месеца остават на същите нива като през 2018 г., като тази година сградите са с около 10% повече жилища в тях и с около 8,5% по-голяма застроена площ.

Това е значително успокоение на темпа на нарастване на фона на ръст на новоиздадените разрешения от 26% през 2018 г., така че и от страна на предлагането има стабилизация на постигнатите нива и много по-плавно нарастване, пише Bulgarian Properties.

Наблюденията на компанията сочат, че тази година сградите ново строителство в София са се радвали на по-силен интерес в сравнение с предходните години. Новото строителство вече съставлява 90% от сключените сделки.

Източник: www.investor.bg