С колко поскъпнаха жилищата в различните райони на София за година?

24.1.2020 г.

Средното покачване на цените на имотите в София през изминалата 2019 г. е било 7,05%, а броят на сделките е нараснал с 15%, показват данните на агенцията за недвижими имоти АДРЕС. За същия период статистиката на Имотния регистър сочи, че броят на покупко-продажбите в столицата е нарастнал с едва 5,4 %, но тя отразява сделките на "зелено" едва след финализиране на сградата.

Гергана Тенекеджиева, главен изпълнителен директор на АДРЕС, посочва, че покачването на средната цена не се дължи на действително поскъпване на жилищата, а по-скоро е резултат от засиления интерес към обзаведени и ремонтирани жилища, което води до сделки за по-скъпи имоти. Оттам идва и покачването в средните нива на реализираните продажби, посочва тя.

Според данни на агенцията, клиентите са склонни да платят с около 25% повече за квадратен метър при покупка на ремонтирано и обзаведено жилище, което се компенсира от спестеното време и усилия преди нанасянето.

От АДРЕС отчитат именно ръст на купувачите, които търсят завършени и обзаведени жилища, в които могат да се нанесат веднага. Това са най-вече хора на възраст между 25 и 39 г., които вече представляват 39% от всички клиенти.

"По-младите клиенти успяват бързо да се ориентират на пазара, но им отнема повече време да изберат най-подходящия имот за себе си, особено когато купуват първото си собствено жилище. Искат то да бъде модерно и с технологични възможности, но същевременно с това да им на помня на уюта на дома, в който са отраснали", посочва Тенекеджиева.

Решението да се търсят готови за нанасяне имоти взимат най-често хора, които използват кредит за покупката си и бюджетът, който са си определили, не включва допълнителни разходи по имота.

Въпреки че статистиката на Агенцията по вписванията показва понижение в общия брой на ипотеките на годишна база спрямо 2018 г., делът им в сделките на АДРЕС остава без съществена промяна и дори се увеличава минимално: почти 55% от покупко-продажбите са чрез банково участие.

Преобладават сделките с кредити, покриващи около 80% от стойността на имота. "Налице са откази за 100-процентово банково участие. Това може да се счита за добър знак и признак за висок контрол в сектора, гарантиращ спокойствието на всички участници в имотния пазар", каза още тя.

Близо половината от сделките са сключени с коментар на цената, предимно с между €1 хил. и €5 хил. 9% все пак са намалили с между €5 хил. и €10 хил., а 4% - с над €20 хил.

Масовите сделки са за имоти на стойност между €70 хил. и €100 хил. (29%), а тези между €100 хил. и €150 хил., както и между €50 хил. и €70 хил. са с почти равен дял от около 23%.

Цените по райони в София

В повечето квартали на столицата се наблюдава задържане на цените на стандартния профил на имотите. Минимално покачване има в районите с ограничено предлагане на новото строителство, където има засилено търсене. В част от източните райони пък са налица надценени оферти от индивидуалните продавачи.

В южната част, където преобладава новото строителство, сделктие се сключват в етап на строеж, заради по-изгодните условия, с което се обяснява и по-малкото покачване в квартали като Манастирски ливади.

Каква ще бъде 2020 г.?

През 2020 г. от АДРЕС очакват стабилност в цените и висока активност на купувачите, със сходен обем сделки. Делът на покупките с кредит плавено ще се покачва. В София броят на жилищните единици расте по-динамично в сравнение с увеличаването на населението (до три пъти), което ще направи избора пред купувачите значително по-голям и е вероятно да окаже известен натиск върху пазарните условия.

Източник: money.bg