С изобилие от пари купувачите на имоти чакат продавачите да се огънат

21.5.2020 г.
Инвеститорите в бизнес имоти се надяват цените на активите да намалеят с 20% спрямо нивата им преди пандемията

Най-големите инвеститори в недвижими имоти седят върху купища с пари и се готвят за изгодни възможности, създадени от пандемията, пише Bloomberg.

На фона на задъхването на икономиките по света цените на бизнес имотите се очаква да намалеят. Ключовият въпрос е с колко.

Продавачите са склонни да направят отстъпки от около 5%, а купувачите се надяват цените да паднат с около 20% спрямо нивата им преди пандемията, казва Чарлз Хюлет, управляващ директор в Rclco Real Estate Advisors. Тази пропаст, която вероятно ще бъде по-голяма в отделни случаи, води до замразяване на сделки.

„Мантрата за всичко, което още не е започнало, е – отлагане, забавяне и в много случаи предоговаряне“, казва Хюлет. „Ако ще имам изключителен май 2020 г., искам да демонстрирам пред инвеститорите си, че съм направил невероятно добра сделка“, допълва той.

Излишни средства

Компаниите за частни капиталови инвестиции в света държат неизползвани средства на стойност 328 млрд. долара за инвестиции в недвижими имоти, сочат данни на компанията Prequin. Преди кризата цените на активите растяха, тъй като инвеститорите преследваха доходност в по-рискови краища на имотния пазар. Сега Blackstone Group и Brookfield Asset Management, най-големите компании за инвестиции в недвижими имоти, се очаква да търсят изгодни сделки, възползвайки се от последиците от пандемията.

Засега правилата за социално дистанциране и виртуалните пътувания спират блокирани трансакции и пораждат предположения, че цените ще се понижат през идните месеци.

„Въведените физически ограничения до голяма степен не позволяват сключването на нови сделки“, казва Том Лийхи, базиран в Лондон старши директор в Real Capital Analytics. „Далеч по-малко активни купувачи, далеч по-малко сделки, ръст на сделките с отклонение от договора – това са предпоставките за спад на цените, когато пазарът наистина се завърне“, отбелязва Лийхи.

Обемът от сделки в Европа е намалял с 65% през април спрямо година по-рано, допълва той. Американските и азиатските пазари са изправени пред сходни понижения.

Азия, откъдето започна пандемията, вероятно ще се възстанови по-бързо, отколкото Европа или Америка, тъй като Тайван, Южна Корея, Япония и части от Китай се отварят отново за бизнес, казва Ричард Баркъм, главен икономист на CBRE. Трансакциите в Северна и Южна Америка ще намалеят с 35% тази година спрямо понижение от около 25% в Азиатско-тихоокеанския регион, допълва той.

Източник: investor.bg