Френска луксозна сграда стана първата в Европа, продадена чрез блокчейн

3.7.2019 г.
Тя била оценена на 6,5 млн. евро

Миналата седмица сградата AnnA Villa в Париж влезе в историята като първия имот в Европа, продаден изцяло чрез блокчейн трансакция, съобщава списание Forbes.

Луксозната сграда в квартал Булон-Биланкур в града беше оценена на 6,5 млн. евро и беше продадена от френските имотни компании Sapeb Immobilier и Valorcim. Процесът по продажбата е включвал първо предаване на собствеността на сградата на акционерно дружество (SAPEB AnnA) и след това разделяне на компанията на сто токена, които да бъдат разпределени сред съответните собственици. Всеки токен, от своя страна, може да бъде раздробен на 100 000 единици, което означава, че отделни акции на сградата могат да бъдат купувани и продавани само за 6,50 евро.

Сделката, която била управлявана от френската блокчейн пратформа Equisafe и е била базирана на токени на етера, е поредното усилие за насочване на продажбите на имоти към блокчейн технологията. Миналата година имот в Манхатън за 30 млн. долара също беше токенизиран за блокчейна на компанията Ethereum, а през януари тази година луксозен курорт в Аспен, щата Колорадо, набра 18 млн. долара чрез предлагане на токен за сигурност.

Често се твърди, че имотната индустрия е узряла за токенизация, тъй като ниската й ликвидност и високата бариера за навлизане възпират много потенциални инвеститори. Раздробяването на собствеността на имотите би предоставило на обикновените хора лесен достъп до малки акции, които позволяват имотът да се търгува като други ценни книжа на борсата.

Компанията Elevated Returns планира да токенизира имот за 100 млн. долара в Тайланд тази година, а базираната във Великобритания BRIKCOIN се надява да използва блокчейн технология за изграждането на достъпни жилища.

Освен предимствата от гледна точка на ликвидността токенизацията на имотния процес осигурява много други ползи в сравнение с традиционния процес. Например, при продажбата на AnnA Villa голяма част от тежката правна документация като нотариално заверени документи и удостоверения за самоличност е била криптирана и записана върху блокчейна. Спестените време и разходи от елиминирането на необходимостта от ръчна проверка на цялата информация може да се окажат огромни, ако се управляват правилно. Equisafe дори твърди, че хората ще могат да създават профил на инвеститорите и да получават достъп до оферти за по-малко от половин час.

Въпреки че имотната индустрия все още е твърде нова за блокчейн, изглежда, че има траен интерес към това, което технологията може да предложи в бъдеще. Сигурно е, че мнозина наблюдават какво ще се случи след сделката за AnnA Villa.

Източник: investor.bg