Банките увеличават лихвите и процента на самоучастие при жилищни кредити

16.4.2020 г.
Георги Заманов, член на УС на Асоциацията на банките в България и главен изпълнителен директор на Алианц Банк България, Бизнес старт

Средните лихвени проценти и процентът на самоучастие при жилищни кредити се повишават леко от началото на април, но тези реакции на банковата система са нормални в ситуация на повишен риск. По-важното е банките да не спрат да кредитират, заяви Георги Заманов, член на Управителния съвет на Асоциацията на банките в България и главен изпълнителен директор на Алианц Банк България, в предаването „Бизнес старт“ с водещ Христо Николов.

„Увеличението на лихвите е с 0.25-0.5 процентни пункта. Ако жилищните кредити са се отпускали преди на нива от 2.5-2.6%, сега ще се дават на 2.80-2.9%. При фирмените кредити лихвите ще се вдигнат от 2-2.5% на 2.5-3%. При потребителските заеми промени засега няма. 

Георги Заманов обясни, че конкретно за Алианц Банк България процентът на самоучастие при финансиране покупката на жилище е увеличен с 5%. Ако преди процентът е бил 20%, вече е 25%, но няма ограничения за финансиране на покупката на панелни апартаменти.

Гостът обаче направи уточнение, че за досегашните клиенти на банките няма промяна в условията по договорите.

„Заради свръхликвидността лихвите по депозитите може да очакваме да се запазят на досегашните нива в рамките на 6 до 12 месеца, но с времето и при тях може да се види покачване“.

По отношение на мораториума за плащания по кредити Георги Заманов посъветва клиентите първо да потърсят информация от обслужващата ги банка чрез нейния сайт или чрез обаждане по телефона, а да не бързат да отиват до клона на банката.

„Очакваме 3 до 4 месеца животът да се нормализира и затова към момента смятаме, че срокът от 6 месеца за мораториума е удачен“.

По думите на Заманов разходите за провизии ще бъдат повишени през тази година при запазване на приходите, което ще доведе до по-ниски печалби в банковия сектор.

„Със сигурност ще има намалено търсене, но е важно да не допуснем грешките от 2008-2009 г. - банките да не спрат кредитирането на добрите клиенти, защото това ще задълбочи кризата“, каза още главният изпълнителен директор на Алианц Банк България.

Целия разговор гледайте във видеото.

Източник: bloombergtv.bg