60 000 евро за гараж в центъра на София - вижда ли се краят на растящите цени на имотите?

21.2.2022 г.

Сделка на рекордната цена от 60 000 евро за гараж в центъра на София е извършена у нас през декември, обяви в "Денят започва" заместник-председателят на Национално сдружение "Недвижими имоти" Александър Бочев.

Той коментира заедно с кредитния консултант Тихомир Тошев растящите цени на имотите в големите градове у нас.

Двамата се обединиха около тезата, че все още не можем да говорим за имотен балон. Според тях цените вече започват да достигат пиковите си нива и вероятно ще се задържат като плато през следващите години, тъй като търсенето на пазара е много по-голямо от предлагането.

В момента, в който купувачите намалеят обаче, ще започне и спад в цените. За изминалата година имотите у нас са поскъпнали средно с 10%, в София - с 15%. Увеличеното търсене се обяснява с факта, че депозитите в банките са с нулеви лихви и хората предпочитат да инвестират, опасявайки се от обезценяване на спестяванията им.

Ниските лихви по кредитите също спомагат процеса, като очакванията са те да се задържат на това ниво и тази година, след което да започнат да се покачват.

Хората, които в момента теглят кредит, са защитени от рязко нарастване на лихвата им, защото след спукването на имотния балон през 2008 г. всички държави в ЕС са ограничили инициативата на банките сами да вдигат лихвите на вече изтеглените кредити.

Всички се образуват от прозрачен пазарен индекс плюс твърда надбавка, което значи, че покачването би било плавно и това не трябва да тревожи хората, заяви кредитният консултант Тихомир Тошев.

Според него е разумно да инвестираме в имот сега, ако разполагаме със спестени минимум 10 - 15% от стойността на имота и можем да разчитаме на стабилни доходи, които да покрият дългосрочна кредитна вноска.

Интервюто можете да слушате ТУК.

Източник: БНТ 1